Tagi
Co roku, jak już papryka jest tania, robię domowy paprykowy ketchup. Przepis dostałam kilka lat temu od znajomej i od tamtej pory nie wyobrażamy sobie zimowych dań bez tego pysznego sosu. Piszę o zimowych daniach bo zazwyczaj wystarcza go nam tylko do stycznia, bez względu na to ile go zrobię. Nie muszę tu chyba pisać, że znaczna jego część zostaje rozdana w postaci prezentów lub tak po porostu na wynos do domu po degustacji u mnie w domu.
Gdyby ktoś chciał sobie taki ketchup zrobić to podaję przepis:
3 kg czerwonej papryki czerwonej i 20 dag papryki chilli albo 4,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku zmielić w maszynce do mielenia mięsa ( nie miksować bo traci kolor)zagotować i odparować przez około 40 min.
Następnie dodać:
1/2 kg cukru
0,5 l oleju
350g octu 10%
7 dag soli (3 łyżki)
3 słoiczki (200g) przecieru pomidorowego Pudliszki
Zagotować wszystko razem, wcisnąć główkę czosnku.
Gorące nakładać do słoiczków, gotować 5 min, żeby tylko słoiki chwyciły ( ja w tym roku nakładałam gorące do słoiczków, odwracałam do góry dnem i przykrywałam ręcznikiem do wystygnięcia i trzymają się dobrze).
Prawda że wcale nie skomplikowane?
Życzę smacznego!:)
Bardzo dziękuję za odwiedziny na moim blogu, dla mnie to wielka radość, że ktoś chce oglądać to co zrobię – dziękuję i czekam na jeszcze:):):):)
Uwielbiam paprykowe przetwory. Co roku robię góry lecza i innych sosów, ale ketchup zawsze tylko pomidorowy – na pewno spróbuję Twojego przepisu. 🙂
Pingback: 19 urodziny | Wiklinowe Różności i nie tylko